דפים

יום חמישי, 24 בפברואר 2022

יום הפאי 14.3





יום הפאי


רקע היסטורי של פאי


מהות הפאי:

פאי נקרא על שם האות היוונית פי. אך בגלל ביטויה באנגלית מקובל בארצנו לקרוא לה פאי.

במתמטיקה: פאי (האות היוונית פאי) מייצגת את היחס הקבוע בין היקף המעגל לקוטרו. פאי מופיע בנוסחאות רבות במתמטיקה ובפיזיקה.

עשרים הספרות הראשונות של הפאי הן: 3.1415926535897932384

לפאי מס' תכונות מיוחדות:

1. הוא מספר אי רציונאלי, במילים אחרות מס' שלא ניתן לכתובו בשבר או כיחס בין 2 מספרים שונים הוכח בשנת 1761 על ידי יוהן היינריך למברט. גם הרמב"ם הביע את דעתו באומרו שהיחס הוא לא רציונאלי אך ללא כל סימוכין מתמטים.

2. פאי הוא מספר טרנסצנדנטי. מהוכחה זו נובע שפאי אינו ניתן להצגה תוך שימוש במספר סופי של מספרים שלמים, שברים או שורשים שלהם. כלומר, לא יתכן מעגל ששטחו שווה לזה של מרובע.

רקע היסטורי לפאי:

חישוב ערך מדויק יותר ויותר של π היווה אתגר במשך מאות שנים.

בספר מלכים א' (ז, כג) יש רמז לפאי :"ויעש את הים מוצק עשר משפתו על שפתו עגול סביב וחמש באמה קומתו וקוה שלושים באמה וסוב אותם סביב". חישוב פשוט לפי פסוק זה נותן לפאי את הערך 3, שהוא קירוב פשטני של פאי (פרשנים ניסו להסביר זאת בכך שהמקרא דרכו היא לעגל מס' ומכאן אין לחשב את הערך המדויק של פאי.

ארכימדס הציג לראשונה שיטה המאפשרת לחשב את π בכל רמת דיוק שתידרש. שיטתו מתבססת על כך שהיקף המעגל קטן מהיקפו של מצולע החוסם את המעגל וגדול מהיקפו של מצולע החסום במעגל. באמצעות חישוב ההיקף של מצולע חוסם ומצולע חסום בעלי מספר הולך וגדל של צלעות נשיג דיוק גדל והולך של היקף המעגל, ובהתאם לכך דיוק גדל והולך של פאי. ארכימדס הפעיל את שיטתו על משושה, ובהדרגה הכפיל את מספר הצלעות. מצולע בן 96 צלעות הביא את ארכימדס לתוצאה הבאה:
3 1/7 > π > 3 10/71
דיוק בן שבע ספרות הושג במאה ה-16 על-יד ההולנדי אדריאן אנטוניזון, שהציג את פאי באמצעות השבר 355/113. קל לזכור שבר זה, המורכב משלושת המספרים האי זוגיים הראשונים, שכל אחד מהם נרשם פעמיים, וקו שבר חוצה את שש הספרות באמצען.

שנת 1596 השתמש ההולנדי לודולף ואן צאולן בשיטתו של ארכימדס, וחישב את פאי בדיוק של 20 ספרות, וכעבור שנים אחדות הגיע לדיוק של 35 ספרות. הוא היה כל כך גאה בהישג זה, עד שציווה לכתוב ספרות אלה על מצבתו. גם הגרמנים התרשמו מאוד מהישג זה, וקראו לפאי בשם מספר לודולף.

התפתחות החשבון האינפיניטסימאלי במאה ה-17 הביאה שיטות חדשות לחישובו של π, שיטות המתבססות על ייצוגו של פאי כסכום של טור אינסופי.

שנת 1789 חישב הסלובני יורי וגה את 140 הספרות הראשונות של π (רק 137 מתוכן היו נכונות).

השתכללות המחשבים ומציאת אלגוריתמים יעילים יותר לחישובו של π הביא לשיא הנוכחי (שנוצר בספטמבר 2002) - חישוב 1,241,100,000,000 ספרות, באמצעות מחשב-על מתוצרת היטאצ'י. מובן שלתוצאה זו אין כל ערך מעשי, מלבד הפגנת מהירותם של מחשבי-על ושל אלגוריתמים.


אפסילון - חידת הפאי


אתר הידען

אתר גלים

מכון דוידסון

פורטל עובדי הוראה

5 עובדות על הפאי

עוגת פאי

היופי בפאי

חומרים נוספים על הפאי

יום הפאי הבינלאומי

פרח פאי

יום הפאי - חידות פרמידות

יום שני, 14 בפברואר 2022

פרויקט דובונים

 


המנהלת שלי בקשה שאכין דגמים לדובונים,
אז הכנתי.
מצורפות תמונות לדובונים מלבד.

כרטיסים בהשראת הדובונים,




נראה מה תבחר...
והגזרות


 דובונים מצורפים קישורים לאתרים











יום חמישי, 10 בפברואר 2022

סריגת חותלות


חורף.....

זה הזמן לסרוג חותלות

 סריגת חותלות

התחלתי עם סריגת 32 עמודים על פי הסרטון המצורף,

סריגת חותלות לפי מבנה של שמר צוואר

ממשיכים בסריגה מעגלית 5 שורות

בשורה השישית מוסיפים ע' עמוד ע' וממשיכים בסריגה
 כך מעלים עמוד אחד בכל שורה או שתיים בהתאם למבנה ברגל. 


יום חמישי, 27 בינואר 2022

הערות לתעודה ינואר 2022

 


כמו כל שנה גם השנה עולות סוגיות בנושא השפה

אז איך כותבים "דעות שלך" ברבים:

נקבה - דעותייך

בזכר - דעותיך


בהצלחה במחצית הבאה, אריאלה (בלי נקודה)

עליך ועלייך

זכר- הישגיך
נקבה- הישגייך

אשריך - זכר - כל הכבוד ישר כוח

אשרייך - נקבה




יום ראשון, 16 בינואר 2022

היום ה- 14.1.22 הוא "יום העפיפון"



יום העפיפון הבינלאומי- 14 בינואר

העפיפון הומצא בסין, במאה ה-5 לפני הספירה, על ידי הפילוסופים מוזי ולו באן. עד שנת 549 לספירה העפיפונים היו עשויים מנייר. הם היו משמשים בעיקר לצרכים צבאיים: למדידת מרחקים, בדיקת הרוח, איתותים ותקשורת. אגדה מספרת שהשתמשו בעפיפונים להטסת ילדים לצורך ריגול. 

בסין היו את החומרים האידאליים לבניית עפיפונים: בד משי למפרש, ובמבוק גמיש למסגרת.

העפיפונים הסינים המוקדמים ביותר היו שטוחים ולעתים קרובות מלבניים. הם היו מעוטרים במוטיבים מיתולוגיים ודמויות מהאגדות.

מסין הובאו העפיפונים לקמבודיה, תאילנד, הודו, יפן, קוריאה והעולם המערבי.

ההיסטוריה של יום העפיפונים הבינלאומי

מקורו של יום העפיפונים הבינלאומי הוא בהודו, במדינת גוג'אראט, שמפורסמת בכמות פסטיבלי העפיפונים המתקיימים בה מדי שנה. תושבי גוג'אראט מתחילים לייצר את העפיפונים מספר חודשים מראש, כך שהם יכולים להיות בטוחים שיש מספיק עפיפונים למיליוני האנשים שמבקרים בה בימי הפסטיבל פסטיבל העפיפונים, הנקרא אוטאריאן בהינדית, חוגג את היום שבו מסתיים החורף ומתחיל הקיץ על פי לוח השנה ההודי, כמו גם את עונת הקציר הקרובה, והעפיפונים מסמלים את רוחות האלים המתעוררים משינת החורף העמוקה שלהם. במקור, העפת עפיפון היה ספורט שמנוהל על ידי משפחת המלוכה והאנשים העשירים מאוד, אבל בשנים האחרונות זה הפך להיות פסטיבל עבור כל האנשים שבאים מכל רחבי הארץ והעולם כדי לקחת חלק, במיוחד אנשים מיפן, איטליה, בריטניה, קנדה, ברזיל, אינדונזיה, אוסטרליה, ארה"ב, מלזיה, סינגפור, צרפת וסין (גם לישראל יש ייצוג בפסטיבל).

ביטויים:

"עפיפונים עולים לגובה הרב ביותר נגד הרוח – לא עם כיוון הרוח" – וינסטון צ'רצ'יל

סיפור נחמד על עפיפון - האבא הבן והעפיפון

ועפיפון שאני עיצבתי
הכולל שירי עפיפונים






השתתפתי בתחרות עיצוב עפיפונים...
וזכיתי















יום שבת, 15 בינואר 2022

מתכון לורניקס



מתכון לורניקס
25 -30 יחידות בערך ...
מצרכים לבצק :
קילו קמח לבן מנופה
4 ביצים L
כף שמן קנולה
4\3 כפית מלח או לפי הטעם
תפו''א מבושל ,מעוך היטב לפירה
3 ליטר מים עם מעט מלח לבישול הכיסונים
מלית:
4 תפו''א גדולים ,קלופים ,שטופים
4 בצלים גדולים קצוצים
30 גר' חמאה \או 3 כפות שמן קנולה
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
קישוט:
2 בצלים גדולים קצוצים דק ושתי כפות שמן
הכנת הבצק :
לערבב היטב בקערת המיקסר את הקמח +ביצים+שמן +מלח +פירה .
להוציא את הבצק הרך וללוש עדו כ 3-5 דק' עם הידיים ,לכדר לכדור
לעטוף בניילון נצמד ולצנן כשעה במקרר .
על הבצק להיות גמיש ,רך וקל לעיבוד ,עם הוא נוקשה
יש להוסיף מעט מים ,אם הוא דביק ,יש להוסיף מעט קמח .
לרדד את הבצק לעובי של כ 0.5 ס''מ ,מעל משטח נקי ומקומח
עדיף לקמח גם את המערוך ,לקרוץ עיגולים בגודל הרצוי לכם .
הכנת המלית:
לבשל את תפוחי האדמה במים רותחים מומלחים עד לריכוך מלא ,לסנן
למעוך לפירה במרקם הרצוי לכם ,להניח לצינון בצד.
לטגן את הבצל הקצוץ עד להזהבה או השחמה לפי טעמכם .
לערבב את הפירה והבצל לעיסה אחידה.
,לתבל במלח ופלפל שחור .
להניח מעל כל עיגול בצק כפית מהמלית,
במרכז ולסגור את קצוות הבצק בעדינות אך באופן מלא ,שלא יפתח בזמן הבישול .
להרתיח 3 ליטר מים מומלחים מעט
להכניס את הכיסונים בעדינות ולא יותר מ 3-4 בבת אחת
אחרי שהם צפים ,להמתין כ 2 דקות ולהוציא עם כף מסננת .
לטגן במחבת בצל קצוץ להזהבה או השחמה ולקשט את הכיסונים
אפשר לטגן מעט את הורניקס עם הבצל המושחם .
להגיש חם.

יום שישי, 14 בינואר 2022

חמין

 



מתכון טשולנט חמין

מצרכים

4 בצל

ראש שום שלם

כוס שעועית, כוס גרגרי חומוס (להשרות יום קודם במים חמים)

8 תפוחי אדמה

בשר: מספר 5 או 6

6 ביצים

כוס נס קפה (בשביל הגוון)

תבלינים:

כף וחצי אבקת מרק,  מלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה, כמון כורכום.

אופן הכנה:

יום לפני משרים את השעועית והחומוס במים

בסיר שמים: את הבצלים, הבשר מסביב תפוחי אדמה ועליהם את הקטניות.
מוסיפים מים עד כדי כיסוי מביאים לרתיחה.
מסירים את הקצף מעל התבשיל ומוסיפים את התבלינים. 
מנמיכים את האש למינימום.

יום שישי, 26 בנובמבר 2021

פילון מלבד



 פילון מלבד

השבוע הכנתי מתנה קטנה,

מצורפות תמונות,