דפים

יום שלישי, 16 ביוני 2020

פלצ'ינטה רומנית - מאפה גבניות

פלצ'ינטה רומנית - מאפה גבניות
כשהייתי קטנה בכל יום שישי אחר הצהריים אבא שלי היה לוקח אותי לבקר את אחותו, דודה שלי "טוני".
היא הייתה מכינה לנו כל מיני תבשילים ומאפים רומניים.
לימים בקשתי ממנה את המתכונים 
והיא בקביעות ענתה תבואי לדודה "טוני" והיא תכין לך.
בקיצור - לא יצאתי עם מתכונים.
לאחר מותה ועם השנים אני מנסה לשחזר חלק מהמתכונים מהזיכרון.
לפני זמן מה שאלתי את אחיי, 
אם הם זוכרים את המאפה הטעים שהכינה "דודה טוני".
אחותי השיבה לי:"כן, גביניות"
אמרתי לה שזה לא ממש גבניות זה משהו דומה
בטעם אבל נראה אחרת.
ואז בהפתעה גמורה פלט אחי, שהוא גדול מאיתנו,
פלצ`ינטה.
פלצ`ינטה????
מה זה?
שאלתי,
והוא השיב: "כך קראו למאפה"
חזרתי לביתי, בדקתי באינטרנט
וגיליתי שזה פירוש למילה "ממולא" ברומנית.
חשבתי בליבי: "יופי, אבל יש ממולאים מלוחים וגם מתוקים,
איך אמצא את המאפה של דודתי?"
ביום שישי האחרון החלטתי לנסות,
מצאתי באתרים מספר מתכונים
צרפתי אותם כראות עיניי, והתחלתי באפייה...
לאחר אפיית המאפים הראשונים 
התאכזבתי כשטעמתי את המאפה הראשון,
הוא היה חלול והגבינה עמדה בתוכו יתומה.
חשבתי בליבי:
"זה לא זה - טעיתי לחלוטין."
לא היה לזה מרקם של "לחם" כמו שזכרתי
אבל... 
בתבנית האחרונה חיכתה לי הפתעה
 הבצק היה עבה, כי כמעט נגמר לי המילוי
ובטעות... יצא בדיוק כפי שזכרתי.
אני מצרפת את המתכון אתם מוזמנים לנסות.
יצא מעולההההה
 מצרכים לבצק:
1 ק"ג קמח
שקית שמרית
3/4 כוס סוכר
5 ביצים
200 גרם חמאה מומסת או שמן
כוס מים פושרים
מצרכים למילוי:
3 חבילות גבינה 5%
1 אינסטנט פודינג (רשות)
3-4 כפות קמח רגיל
3/4 כוס סוכר
1 סוכר וניל
יש לערבב את כל המרכיבים לתערובת אחידה.
אפשרות נוספת (לא בדקתי)
 500 גר' גבינה כחושה מסוג כנען, 1/2 כוס סוכר, ביצה, קליפת לימון מגוררת,
 
1 שקית סוכר וניל .
הסירופ:
חצי כוס מים + 3/4 כוס סוכר להמיס על האש ולבסוף להוסיף מעט מיץ לימון .
אופן הכנה לבצק:
בקערה עמוקה שמים כ700-800 גר קמח מוספים ביצים ומים בטמפרטורה של חדר ושאר המרכיבים ולשים היטב בצק מאוד גמיש ואלסטי שלא נדבק לידיים. והכנת המילוי: מוספים עוד קצת קמח ויוצרים כדור גדול ומפזרים קצת קמח, ממתנים כשעתיים נותנים לבצק "לנוח".
 מרדדים עיגולי בצק כגודל צלחת קטנה ומותחים עם הידיים בעדינות. מפזרים על העלה של הבצק עם המברשת קצת שמן , מקפלים ומרדדים וכך פעמיים, שלוש. (רשות לא עשיתי) עכשיו ניתן לחתוך את הבצק לריבועים בעובי של ס"מ 1 ולמלא במילוי. לפני שאופים הופכים את הגבניות כדי שמילוי לא יצא. סוגרים את המאפים בצורת מעטפה ומורחים עם ביצה טרופה. ממתינים שוב כחצי שעה. יש לאפות על נייר אפייה כ-15 דקות בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות. 
כשמוכן, להבריש בסירופ.













יצא בדיוק כמו שזכרתי מילדותי...
ב ת י א ב ו ן

יום שני, 15 ביוני 2020

חלה מתוקה - מפתח הלב


חלה מתוקה - מפתח הלב

הכנת חלה בצורת מפתח הוא המפתח לפרנסה.
שבת פרשת תזריע-מצורע, היא השבת שבה מברכים את חודש אייר,
בשבת זו יש סגולה מיוחדת לבקש על הפרנסה בעת הפרשת חלה,
וכן נהגו בשבת זו לאפות חלה בצורת מפתח או לטמון בחלה מפתח.
בזמן שבני ישראל נדדו במדבר הם ניזונו מן המן שירד משמיים,
משנכנסו לארץ ישראל פסק המן ובני ישראל נאלצו לדאוג לפרנסתם בעצמם,
נהוג לומר ששלושה מפתחות שומר הקב"ה בעצמו ואינו נותן
 לשליח ואחד מהם הוא "מפתח של פרנסה" מכאן נוצר
המנהג להכין את חלת המפתח כדי לפתוח את הפרנסה".
קבלתי חשק לאפות,
אז הכנתי גם אני, בפעם ראשונה בחיי אפיתי חלה.
להלן המתכון לחלה מתוקה (שמצאתי באינטרנט):
החומרים לבצק  של 2 חלות:
 1 ק""ג קמח לבן
1 כף מלח
1/4 כוס סוכר
2 וחצי כפות שמרים יבשים
1 ביצים גדולות
1/3 כוס שמן
1/4 כוס דבש
1.5 (360 מ""ל) כוסות מים פושרים
לזיגוג:
4 כפות דבש מהולות ב-2 כפות מים רותחים
אופן ההכנה:
1. לקערת המיקסר מנפים את הקמח,
מוסיפים את המלח ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים היבשים
 ומערבבים שוב עד להטמעה. מוסיפים את הסוכר,
הביצים, השמן והדבש ולשים בעזרת וו הלישה.
2. מוסיפים בהדרגה את המים עד לקבלת בצק.
(אם כבר נוצר בצק לא ממשיכים להוסיף את יתרת
המים או לחילופין - אם התערובת לא מתגבשת
לבצק מוסיפים עוד מעט מים ובהדרגה).
3. לשים במשך כ-10 דקות עד לקבלת בצק רך וקצת דביק.
משמנים את הקערה במעט שמן, מגלגלים את הבצק
בתוך הקערה על מנת שיצופה כולו בשמן.
מכסים את הקערה בניילון נצמד ובמגבת ומניחים
 להתפחה למשך כשעה וחצי, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
4. משמנים תבנית קפיץ בקוטר 28 ס""מ ומניחים
במרכזה קערית זכוכית קטנה. משמנים גם את חלקה החיצוני של הקערית.
5. לאחר שהבצק תפח, מחלקים אותו לכדורים בקוטר של כ- 5 ס""מ כל כדור.
6. מחליקים את פני הכדורים ע"י מתיחה של הבצק
בעזרת שתי הידיים ודחיפה של הקצוות כלפי פנים.
מניחים את הכדורים בתבנית במרווחים של
כ-2 ס"מ זה מזה כשצידם החלק כלפי מעלה.
7. טיפ: אם חשוב לכם מראה אחיד וסימטרי:
עבור תבנית בקוטר 28 ס""מ ידרשו 9 כדורי בצק במשקל של 100 גרם כל כדור.
8. מכסים את התבנית במגבת ומניחים שוב להתפחה למשך כ-40 דקות.
9. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
10. אופים את החלה למשך כ- 20-25 דקות עד לקבלת צבע זהוב.
11. בינתיים מכינים את הזיגוג: מערבבים את הדבש במים הרותחים.
12. עם צאת החלה מהתנור ובעודה חמה,
מברישים אותה בזיגוג הדבש (כמחצית מכמות הזיגוג עבור כל חלה).
מפזרים מעט סוכר גבישי.
13. ממתינים לצינון מלא של החלה ומחלצים אותה
מהתבנית ומהקערית, על ידי העברת סכין
 חדה בדפנות התבנית והקערית. מומלץ להגיש טרי.
לא נצמדתי לגמרי להוראות, את הבצק עיצבתי כרצוני,
הוספתי לבצק צימוקים ומעל שומשום.
מצורפות תמונות:







יצא מעולה...

מפת העולם


העולם זקוק למפת עולם חדשה - מדויקת יותר




וכך היא נראית באמת:
מפת הקרנה שווה של גאל-פיטרס
מתוך האתר: גוגל מפות

סלסלה להולדת בן

מצורפות תמונות,


שלבי העבודה,









צרפתי
כרטיס ברכה מתאים



הכנת בובות מלבד

 יצירה מלבד









אשנב לשפה - כוסות חד פעמיות או חד פעמיים, איך יש לומר?



 כוסות חד פעמיות או חד פעמיים, איך יש לומר?

והתשובה:
כוסות חד פעמיות,
כלים חד פעמיים.
כוס בעבר הייתה נקבה וזכר
כיום היא נקבה.
שרוול כוסות חד פעמי שתייה חמה - חומרי ניקוי וחד פעמי

בובות אצבע מלבד

יצירה לימות הקיץ
בובות אצבע מלבד